Linkek a témában:
A francia sajtok
A francia tejgazdaság a legváltozatosabb példáit adja a tejértékesítésnek, mert részben a fejlôdés, részben a természeti adottságok folytán minden vidéken más és más a tejértékesítés módja, egyik vidék fogyasztási tejet szállít, másutt vajat készítenek, és sok vidék sajtjáról nevezetes Franciaországban. Olyan sok helyen foglalkoznak sajtkészítéssel, hogy a különféle francia sajtok száma több mint 400.
A leghíresebb sajtok a világon
A világ rengeteg sajtfajtája közül igen nehéz csak néhányat megemlíteni, de igyekeztünk összeszedni a legismertebbeket.
Kékek, büdösek, csodálatosak
A márványsajtok, kéksajtok, rokfortok a legmegbízhatóbban használható fűszerek - vagy akár csemegék - a sajtok világában. Ennek a viszonylag könnyen elérhető alapanyagnak kóstoltuk meg a szinte bárhol beszerezhető, szupermarketekben értékesített példányait
Kislexikon a sajtról
Olyan termék, mely megaltatott tejből készül s emberi táplálékul szolgál. Fő alkatrészei: kazein és zsír, azonkivül ásványi anyag és metlehetős sok viz van benne. Sajtot minden állat tejéből lehet készíteni, rendesen azonban csak tehén- és juhtejből állítják elő; 100 liter friss tehéntejből 9-11 kg., ugyanannyi juhtejből 15-20 kg. sajt nyerhető, mert a juhtej sokkal kövérebb mint a tehéntej.
Mire valók a sajtok (Gasztromankó)
A tehenek, juhok, kecskék, bivalyok tejéből ezerszámra gyártanak különféle sajtokat, így legfeljebb csak néhány főbb típus (illetve magyar változat) szokásos felhasználásáról van értelme beszélni.
Vázlatos sajtkémia
A sajtkészítés a tej savanyításával kezdôdik (a laktózt savanyító baktériumtenyészettel alakítják át tejsavvá), majd rendszerint enzimes koagulációval, a kicsapódott alvadék darabolásával és a savó kicsurgatásával folytatódik. Ezt követi a sózás, a formázás és az érlelés.
Meghatározás
A sajtokkal általában foglalkozó linkgyűjtemény. Az oldal kiemelten foglalkozik a sajtok gyártási technológiáival, a sajtok és a borok kapcsolatával, a sajtnak az emberi szervezetre gyakorolot hatásaival és természetesen a sajt kultúrájával, valamint az ismert és kevésbé ismert sajtgyártókkal, forgalmazókkal.