Linkek a témában:
A gomolya és a bor
A téma aktualitását nemcsak az adja, hogy ez a sajttípus kifejezetten jól illik a nyárvégi, ősz eleji időszakhoz, amikor még rengeteg zöldségféle kínálkozik mellé társul, hanem az is, hogy a gomolya kapcsán megszólított Sándor Tamás, a Bükki sajtok készítője épp holnap tart nyílt napot a mónosbéli Malmos tanyán a vidéki gasztronómia jegyében.
A legendás páros: sajt és bor
A sajt és bor évszázadok, évezredek óta jó párost alkotnak. Nem mindegy, hogy miként társítjuk őket az asztalunkon, de szerencsére nincsenek kőbe vésett szabályok egy jó sajtos-boros vacsora feltálalásához. Az egyéni ízlés felülírhatja a megszokásokat. Néhány alapvető ismeret azonban nem árt, főként, ha vendégeidnek szeretnél kedveskedni a finom falatokkal és itallal.
A sajt és a bor kapcsolata
A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket.
Bor és sajt - útmutató közös fogyasztásukhoz
Ha már múltkorában szóba került egy bejegyzés formájában,h mit fogyasztunk bor (és sör) mellé, nézzük milyen borhoz milyen sajtot "illik" enni, hiszen a bor és sajt ugyan két teljesen eltérő tőről fakadó élvezet, mégis kéz a kézben járnak:
Kata Borház Kapolcs
A hozzánk ellátogatóknak lehetősége nyílik a balatoni borokkal és borászokkal megismerkedni borvacsorák keretén belül. Vendégeink megtapasztalhatnak egy ember és természet közelibb életformát. Biztosan állítjuk, hogy akik nálunk töltenek pár napot, Kapol
Meghatározás
De mi is a sajt? Ha nagyon egyszerűen fogalmaznánk, akkor a tej szárazanyag-tartalmának feldolgozott és érlelt formája – mondhatnánk hűvös racionalitással. A sajtkészítés azonban ugyanúgy, mint a borkészítés, egy kultúra, egy tradíció, egy több évezredes öröklött szakismeret és gyakorlat. Nem lehet természetesen figyelmen kívül hagyni azt, hogy a sajt előállítása számtalan ponton rokonságban áll a borral. Ami a bornál a szőlő, az a sajtnál a tej; ami a bornál a szőlő fajtája, az a sajtnál a tejet adó állaté
Ön azt választotta, hogy az alábbi linkhez hibajelzést küld a lap.hu oldal szerkesztőjének. Kérjük, írja meg a szerkesztőnek a megjegyzés mezőbe, hogy miért találja a lenti linket hibásnak, illetve adja meg e-mail címét, hogy az észrevételére reagálhassunk!