Linkek a témában:
A mindennapi eledel
Az azért is érdekes, mert a legtöbb szakember szerint a sajtot a Közel-Keleten készítettek legelőször. A legkorábbi típus egy olyan fajta aludttej volt, amelyet háziasított állatoktól nyertek, ebből kerekedett ki a sajtkészítés több évszázados mestersége.
A sajtfogyasztás előnyei
A sajt könnyen fogyasztható, ízletes és tápláló étel, de egyes fajtáiban nagyon sok a telített zsírsav. A cheddar sajtban például hatszor annyi, mint a marhahátszínben.
A sajtok értékes fehérjéket, kalciumot és B12-vitamint is tartalmaznak. A B12-vitamin legfőbb forrásai a húsételek, ezért a sajtféleségek a vegetáriánusok számára különösen fontos forrásai a B12-vitaminnak.
Fogak egészsége és a sajtfogyasztás összefügg!
A magas kalciumtartalmuk miatt a sajtok is ízletes harapnivalót jelenthetnek csontjaink és fogaink egészségének megvédésében.
Ha a fogazatunkról van szó, nem csak összetevőik, de kémhatásuk miatt is érdemes odafigyelni a tejből készült élelmiszerekre, melyek akadályozhatják a fogszuvasodás kialakulását! A tejtermékek értékes fehérjeforrások is és a D-vitamin tartalmuk is jelentős.
Hogyan fogyhat könnyedén, éhségérzet nélkül?
A sajt fontos kalcium- és fehérjeforrás. A zsírszegény sajt több fehérjét tartalmaz, mind a zsírdús. Ezért ideális fogyókúrázók számára. Ha a sajtokat zöldségekkel kombináljuk, kioldódik belőlük az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Az A-vitamin feszesíti a bőrt, erősíti a szemet, a D és a K pedig a csontokat. Az E-vitamin lassítja a zsír felszívódását.
Kártékony sajtok? (Vitaminsziget)
A sajt finom és értékes tápanyag, hovatovább ízletes, szinte már-már nélkülözhetetlen kiegészítője a húsmentes étrendnek. De vajon valóban annyira egészséges, mint azt a sajtpárti propaganda elhitetni igyekszik velünk? És valóban húsmentes?
Laktózérzékenység - laktózmentes diéta
Alacsony laktóztartalmúak a savanyított tejtermékek és a tehéntúró, bár laktózmentes változatban is készülnek. A kemény és félkemény sajtok laktóz tartalma is alacsony. Különösen a Pannónia sajt ajánlott tejcukorérzékenyeknek.
Laktóz-intolerancia
Nem minden tejtermék okoz panaszokat az intoleráns betegeknek. A savanyú tejtermékek, joghurtfélék, különösen az élőflórás tejtermékek tejsavbacilusai a tejcukrot kellő hatékonysággal fermetálják, így nem okoznak tüneteket. Hasonlóan laktózmentesek a hosszú ideig érlelt "száraz" sajtok is.
Tej és tejtermékek a táplálkozásba
A tej összetételét a különböző sajtok készítésénél eltérő zsírtartalomra állítják be, ezért a különböző sajtok is nagyon eltérő zsírtartalmúak lehetnek. A zsírtartalmat általában a szárazanyag százalékában adják meg.
Vérnyomáscsökkentő sajt?
Csökkentette a betegek vérnyomását a Grana Padano olasz parmezán sajt beiktatása enyhén magas vérnyomásban szenvedő, ACE-gátló gyógyszereket nem szedő egyének étrendjébe egy olasz vizsgálat tanúsága szerint.
Meghatározás
A sajtokkal általában foglalkozó linkgyűjtemény. Az oldal kiemelten foglalkozik a sajtok gyártási technológiáival, a sajtok és a borok kapcsolatával, a sajtnak az emberi szervezetre gyakorolot hatásaival és természetesen a sajt kultúrájával, valamint az ismert és kevésbé ismert sajtgyártókkal, forgalmazókkal.